Villa – täydellinen materiaali talveen

villa materiaali talveen

Villa tunnetaan etenkin sen erinomaisesta lämmöneristyskyvystä, mutta sillä on myös lukuisia muita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erittäin suositun ja käytännöllisen kuidun. Se on lisäksi luonnonmukainen ja kierrätettävä, eli näin ollen tekokuituihin verrattuna ympäristöystävällisempi. Villa on eläinperäinen kuitu, joka koostuu keratiinista (proteiini), jota ihmisellä on hiuksissa ja kynsissä, sekä rasvasta (lanoliini). Yli 90% koko tuotannosta on eri rotuisten lampaiden villaa, mutta kuitua saadaan myös muista eläimistä, kuten kylmissä oloissa elävistä vuohista ja kameleista.


Villa | Tie lampaasta neuleeksi

Lampaanvilla leikataan kerran vuodessa, keväällä, jolloin villa on pitkäkuituista ja laadukasta, tai kaksi kertaa vuodessa, jolloin tuloksena on lyhyempi ja karheampi kuitu. Vastaleikattu villa on rasvaista ja yleisesti ottaen hyvin likaista, siksi ensimmäinen tuotantovaihe onkin pesu, jolla kuidusta erotetaan lanoliini sekä epäpuhtaudet. Seuraavassa vaiheessa villa karstataan, jolloin se puhdistuu entisestään ja sen kuidut asettuvat samansuuntaisiksi, joka helpottaa materiaalin työstämistä. Tämän jälkeen kuidut kammataan, jolloin jäljelle jäävät pitkät ja sileät kuidut. Täydellisen materiaalin saavuttamiseksi kuitua ohennetaan vielä vetämällä, ennen kehruun aloittamista. Kehruulla yhdistetään lukuisat kuidut yhdeksi, jatkuvaksi langaksi, jolla neulominen tai kutominen voidaan aloittaa. Tarvittaessa villaa voidaan myös värjätä tai muokata käyttötarkoituksen mukaan erilaisilla viimeistelyillä, kuten pesuilla tai silityksillä.

Woolmarkin englanninkielisellä videolla kaikki tuotantovaiheet ovat havainnollistettu hienosti:

Villan ominaisuudet

Villa on kihara kuitu, joka tekee siitä luonnostaan joustavan. Toisaalta tämän vuoksi märkänä se venyy ja muuttaa muotoaan helposti, joten villatuotteiden kuivaamiseen tulee kiinnittää erityistä tarkkaavaisuutta. On myös huomattava, että tämä materiaali on helposti huopuvaa, joten turhaa hankaamista, varsinkin kosteana, tulisi välttää alkuperäisten ominaisuuksien säilyttämiseksi pitkään.

 

Erinomaisten ominaispiirteiden joukkoon kuuluu myös kosteudenpitokyky, jonka ansiosta villa voi imeä jopa 30% kosteutta ilman, että se tuntuu märältä. Kihara ja pörröinen koostumus puolestaan kytkee sisäänsä paljon ilmaa, jonka takia sen lämmönpitokyky on vertaansa vailla. Kaikki nämä villan ominaisuudet takaavat, että tämä materiaali on mahtava valinta pitämään meidät lämpimänä vaikeissakin olosuhteissa.

Erilaiset villat

Jokaisella villalla on erilaiset ominaisuudet ja juuri tämän takia villatuotteiden kirjo on hyvin laaja, vaihteleva ja monimuotoinen.

Normaali lampaanvilla

Yleisin villa on niin sanottu normaali lampaanvilla, sitä tuotetaan pääsääntöisesti Italiassa ja se on laadultaan keskivertaista. Kuidut ovat paksuja sekä lyhyitä ja siksi se sopii paremmin arkisiin tuotteisiin kuin ylellisiin käyttötarkoituksiin.

Merinavilla

Merinavillaa saadaan lammaslajista nimeltään Merinos, se on yksi parhaimmista villoista, mitä markkinoilta löytyy. Kuidut ovat ohuita ja pitkiä sekä pehmeitä ja pörröistä. Merinavilla tuntuu erittäin miellyttävältä ihoa vasten, se omaa erinomaisen lämmönpitokyvyn, eikä se tunnu märältä kosteissakaan olosuhteissa. Mahtaviin ominaisuuksiin kuuluu myös rypistömättömyys, hyvä hengittävyys sekä kuidun vahvuus ja kestävyys, esimerkiksi hennompaan kashmereen verrattuna.

Kashmere

Kashmere on varmasti yksi kuuluisimmista villoista. Tätä kuitua tuotettiin alkuperäisesti Tibetissä sijaitsevan Kasmir-nimisen maakunnan alueella, jossa kuitua saatiin samannimisten vuohien aluskarvasta. Sittemmin Kahmerevuohia on kasvatettu muuallakin ja tuotanto onkin levittynyt myös esimerkiksi Intiaan, Kiinaan ja Afganistaniin. Kashemere on erityisen pehmeä ja jopa silkkisen tuntuinen. Se tuntuu antaa pehmeän ja lämpimän tunteen, mutta toisaalta se on esimerkiksi Merinavillaa hauraampaa. Tämän takia Kashmerevilla onkin pestävä hellävaraisesti, kylmässä vedessä sekä herkille materiaaleille sopivalla pesuaineella. Kashmere ei myöskään ole niin joustava kuin toiset villat, joten kashmeretuotteet eivät veny paljoa ja niiden muoto saattaa löystyä helposti ajan myötä.


Maininnan arvoisia villoja ovat myös Shetland, Mohair, Alpaca ja Angora. Shetland on englantilainen lampaanvilla, Mohair taas Angoravuohen tuottama. Harvinainen Alpacavilla tulee nimensämukaisesti Alpacasta ja Angora-villa, samannimisestä kanirodusta. Nämä ovat kaikki arvostettuja ja hyvälaatuisia villoja, vaikka harvinaisempia edellämainittuihin variaatioihin verrattuna.

Ihana villa

Erilaiset villat ja niiden mahtavat ominaisuudet ovat lämmittäneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan, eikä tälle varmasti ole tulossa, ainakaan lähiaikoina, päätöstä. Villatuotteista varmasti suosituimpia ovat villapaidat, joiden valinnasta sekä oikeaoppisesta hoidosta voit lukea täältä: Täydellinen villapaita ja sen hoito.

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mielenkiintoiset tyyli-, kauneus- ja lifestylejutut yhdeltä sivustolta.